Köszöntő

Tisztelt Látogatónk!

Nemesbőd község polgármestereként köszöntöm Önt abból az alkalomból, hogy ellátogatott Vas megye 650 fő létszámú községének honlapjára.  Portálunkon megbízható tájékoztatást kívánunk adni településünkről.

A község teljes infarstukturával ellátott település. A községben kiépült a víz, szennyvíz és földgáz hálózat. Óvodánk  intézményfenntartó társulással működik Vát önkormányzattal együtt. Jelenleg a beíratott óvodáskorú gyermekek létszáma 40 fő. Az intézmény jól felszerelt.

Általános iskolás korú gyermekek az Apáczai Csere János  Általános Iskolában tanulnak Váton.

A lakosság egészségét Vát községgel együtt egy háziorvos felügyeli. A község közművelődését a  Könyvtár látja el. A Kultúrházban a fiatalok heti rendszerességgel összejövetelt tartanak. A gyermekek részére szakképzett pedagogus irányításával számitógépes foglalkozás van.

A község közrendje, közbiztonsága szilárd. A civil szervezetek  aktívan részt vesznek a község életében. Jól működik a Vöröskereszt, Baba-mama Klub, Idősek klubja, Ötlet-Egylet Egyesület.

A lelki élet gondozását  Zakó Jenő Plébános Úr látja el.


Röviden Nemesbőd történetéről:

Az ötszáz körüli lakosú, utcás, szalagtelkes község neve az ősmagyar bő = gazdagság szóból eredeztethető, amely vezért, nemzetségfőt is jelentett. Környékén vaskori halomsírokat, római pénzeket és ekét találtak.

Első okleveles említése 1226-ból maradt fenn, Beud alakban. A középkorban kisnemesi falu volt, többek között a Váti-, Bődi-,Czycz- és Tompa – családok birtokában. 1549-ben 17 család 20 tagjának volt földje. 1741-ben már 39 egytelkes nemest írtak össze. 1747-ben a falu jelentős része a Dömölkiektől a Békássyakhoz került. 1907 és 1950 között körjegyzői székhely volt.

A Szent Mihály római katolikus templomot 1344-ben említették először írásban. A 17. század nagy részében az evangélikusok használták, 1674-től lett újra  a katolikusoké. 1788-ig Szilvágy leányegyháza volt, utána önálló plébánia. Ugyanebben az évben jelentősen átalakították. Az átépítés 150. évfordulójára Fábián Ferenc költségén, Gruber Imre tervei alapján bővítették két oldalhajóval.

A bejárat mellett jobbra elhelyezett az 1919. május 28-án lezajlott események emlékét megörökítő tábla szövegének egy részét az 1950-es években kivésték. Az eltüntetett szöveget a régi alatt elhelyezett újabb táblával örökítették meg. Bal oldalon a I. világháború hősi halottjainak emléktáblája látható.

Remélem sikerült érdeklődésüket felkelteni Nemesbőd község iránt és honlapunkon található információk jó benyomások, élmények kellemes barangolást kínálnak Önöknek, abban bízva, hogy személyesen is ellátogatnak hozzánk.
 

 

 

 

Nemesbőd Község Önkormányzata - Magyar